Fraude is eigenlijk geen strafbaar feit op zichzelf. Het is meer een verzamelterm voor verschillende strafbare gedragingen, zoals valsheid in geschrift, oplichting, witwassen en omkoping. In het bedrijfsleven kent het verschillende verschijningsvormen. Veelvoorkomende vormen van fraude zijn faillissementsfraude, belastingfraude (waaronder btw-fraude), kredietfraude, vastgoedfraude en beleggingsfraude.
Het opsporen en vervolgen van deze vormen van fraude heeft de laatste jaren binnen het Openbaar Ministerie veel prioriteit gekregen. Steeds vaker wordt daarbij zowel het handelen van de onderneming als van de feitelijk leidinggevenden onder het vergrootglas gelegd. En steeds vaker worden - naast grote banken en multinationals - bedrijven uit het MKB aan een strafrechtelijk onderzoek onderworpen.
Opsporingsdiensten hebben daarbij veelal verstrekkende onderzoeksbevoegdheden, zoals het doorzoeken van kantoren (en woningen), het vorderen van inzage in stukken, het inbeslagnemen van die stukken en het tappen van telefoon- en e-mailverkeer.
Het hoeft geen betoog dat een verdenking van fraude niet alleen grote impact kan hebben op de onderneming zelf en de werknemers, maar ook op de reputatie van de onderneming. De gevolgen van een strafrechtelijke veroordeling zijn zo mogelijk nog groter. De onderneming loopt kans op een flinke geldboete en bestuurders en feitelijk leidinggevenden lopen het risico op een geldboete, taakstraf of gevangenisstraf. Ook kan de rechter in bepaalde gevallen een beroepsverbod opleggen.
Feniks Law helpt ondernemingen en leidinggevenden die in het vizier van het Openbaar Ministerie zijn gekomen. Met advies in het voortraject en bijstand tijdens een doorzoeking (inval), tijdens verhoren door de FIOD en/of bij de onderhandelingen met het Openbaar Ministerie over een schikking (transactie). Daarbij is het uitgangspunt om een gerechtelijke procedure zo veel mogelijk te voorkomen, maar als het onverhoopt toch zover komt, staat Feniks Law ook voor je klaar.