Als het Openbaar Ministerie (OM) van mening is dat jijzelf en/of jouw bedrijf financieel voordeel hebben verkregen uit een strafbaar feit (dit noemen we wederrechtelijk verkregen voordeel), kan het OM een zogenaamde ontnemingsprocedure starten. Met deze procedure probeert het OM dit voordeel ‘af te pakken’ of je te ‘plukken’, zoals politie en justitie het zelf noemen. Vaak wordt er hiervoor in een vroeg stadium al conservatoir beslag gelegd op bankrekeningen en waardevolle goederen.
In eenvoudige zaken zal de ontnemingsvordering gelijktijdig met de strafzaak worden behandeld. In ingewikkelde zaken start het OM doorgaans een aparte ontnemingsprocedure, na de uitspraak in de strafzaak. Het kan zijn dat hier een schriftelijke uitwisseling van standpunten tussen het OM en de verdediging aan voorafgaat.
De rechter kan de ontnemingsvordering alleen (geheel of gedeeltelijk) toewijzen als je bent veroordeeld voor een relevant (maar niet per se met de ontnemingsvordering samenhangend) strafbaar feit. Gaat de rechter hiertoe over? Dan moet je vaak een fors bedrag aan de Staat betalen. Hierbij kan de rechter ook gijzeling bepalen, voor het geval je niet betaalt. Deze gijzeling is bedoeld om je tot betaling te dwingen en komt alleen te vervallen als je het gehele bedrag aan de Staat hebt betaald.
De verdediging in ontnemingszaken vraagt om bijzondere expertise. De berekening van het bedrag kan namelijk behoorlijk complex zijn. Daarnaast gelden er in een ontnemingsprocedure andere bewijsregels dan in een gewone strafzaak. Zo hoeft het OM alleen maar aannemelijk te maken dat jij een bepaald bedrag zou hebben verdiend. Ook kan het OM hierbij strafbare feiten betrekken waarvoor je nooit bent veroordeeld. Als je het niet eens bent met de (hoogte van de) ontnemingsvordering, zal je dit standpunt dus goed moeten onderbouwen.
Heeft het OM aangekondigd een ontnemingsprocedure te gaan starten? Bij jouzelf, jouw bedrijf of - als je strafrechtadvocaat bent - bij jouw cliënt? Dan help ik je graag. Om te beginnen door te zorgen dat de beslagen op de belangrijkste spullen en bankrekeningen worden opgeheven. En vervolgens door samen met jou te zorgen dat de ontnemingsmaatregel niet (of maar beperkt) wordt opgelegd.
In de afgelopen ruim 16 jaar heb ik veel ervaring opgedaan in grote en complexe ontnemingsprocedures, zowel bij de rechtspraak als binnen de advocatuur. Daardoor ben ik goed thuis in de specifieke wetgeving en de ontnemingspraktijk. Ook weet ik precies waar rechters op letten en wat zij belangrijk vinden. Ik schroom niet om met een alternatieve berekening te komen die laat zien dat er niets of veel minder is verdiend. Als deze goed in elkaar zit, realistisch is en onderbouwd met de juiste stukken, dan weet ik zeker dat rechters daar open voor staan. Neem dus gerust vrijblijvend contact met mij op.