Als ondernemer moet je voldoen aan een groeiende hoeveelheid wet- en regelgeving. Zo moet je voldoen aan de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet milieubeheer, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) of de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Op deze wetten wordt door verschillende instanties toezicht gehouden. Zo is de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) belast met het toezicht op de Arbeidsomstandighedenwet en houden verschillende diensten zich bezig met het handhaven van de milieuwetgeving [link naar milieudelicten]. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. En valt jouw onderneming of instelling onder de Wwft? Dan kan je - afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent - te maken krijgen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandse Bank (DNB), het Bureau Financieel Toezicht of het Bureau Toezicht Wwft (BTWwft).


In het kader van dit toezicht kunnen deze instanties controlebezoeken afleggen. Als er bij deze controle onregelmatigheden worden geconstateerd, kan de toezichthouder overgaan tot handhaving. Zo kan deze een maatregel, aanwijzing, dwangsom of een bestuurlijke boete opleggen. Zijn de toezichthouder en het OM van mening dat er mogelijk sprake is van een strafbaar feit? Dan kan het onderzoek ook ‘van kleur verschieten’ en leiden tot een strafrechtelijk onderzoek. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn.

Wat te doen bij een controle?

Als je te maken krijgt met een controle van een van de toezichthouders, ervaar je dat waarschijnlijk als onnodig, vervelend en tijdrovend. Toch is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Laat je goed voorlichten over het (mogelijke) verloop van het controletraject, en laat je adviseren over je rechten en plichten in verschillende scenario’s. Leg ondanks de meewerkplicht geen verklaring af voordat je met een advocaat hebt kunnen overleggen.

Een goed voorbereide controle zorgt voor betere communicatie met en meer vertrouwen bij de toezichthouder, en daarmee vaak voor een vlotter proces. Bovendien geeft dit je de kans om afspraken te maken over eventueel aangetroffen onregelmatigheden. Daarmee kun je boetes en andere (hoge) kosten voorkomen.

Hoe Feniks Law kan helpen

Feniks Law helpt je graag als je te maken krijgt met een controlebezoek van een toezichthouder. Ik kan je helpen met de voorbereiding van het controlebezoek en de communicatie met de betreffende toezichthouder begeleiden. Besluit men een maatregel, aanwijzing, dwangsom of bestuurlijke boete op te leggen? Dan vecht ik die voor je aan. En besluiten de toezichthouder en het OM een strafrechtelijk onderzoek op te starten? Dan sta ik je bij tijdens de verhoren, onderhandelingen met het OM en op zitting. Samen zorgen we ervoor dat je de zaak zo snel mogelijk achter je kunt laten en weer door kunt met ondernemen.